Een Geneesmiddel distributiesysteem (GDS) is een verpakking waarin medicijnen zijn verdeeld in eenheden per toedieningstijdstip en op naam van een individuele cliënt. Een GDS kan helpen dat een cliënt langer zelf zijn eigen medicatie kan beheren.
Een GDS heeft ook de voorkeur als een zorgmedewerker de cliënt hulp biedt bij de medicatie. Een GDS betekent dat de medicatie is voorverpakt of uitgezet door de apotheek. De apotheek is verantwoordelijk voor de inhoud. Daarmee is de eerste controle gedaan door de apotheek. Deze medicatie hoeft dan ook niet meer dubbel gecontroleerd te worden.
De apotheek vult het geneesmiddel distributiesysteem en is verantwoordelijk voor de inhoud. Dit betekent dat de apotheek ook verantwoordelijk is voor het verwerken van wijzigingen in de medicatie in het GDS.
Als je de medicijnen uit de medicijnrol neemt en aanreikt of toedient, controleer je of:
Het tussentijds wijzigen in een GDS is de verantwoordelijkheid van de apotheker. Dit kan in de praktijk lastig te organiseren zijn. Tussentijdse wijzigingen zijn ook risicovol, de kans op fouten en verwarring is groot, met name als er meerdere tabletten in een zakje zitten. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat er tussentijdse wijzigingen nodig zijn. Bijvoorbeeld door op te letten dat - indien mogelijk - medicatiewijzigingen ingaan tegelijk met het starten van een nieuwe rol. Hierdoor zijn veel tussentijdse wijzigingen te voorkomen.
Er zijn verschillende soorten geneesmiddel distributiesystemen, zoals:
Medicijnen op een rol (baxteren) is een alternatief voor het uitzetten van medicijnen in medicijndozen. Apothekers zetten de medicijnen uit met behulp van een geautomatiseerd distributiesysteem voor geneesmiddelen. Bij ‘medicijnen op de rol’ zijn tabletten per cliënt per toedieningstijdstip in een doorzichtig zakje verpakt. Op de zakjes staat beschreven welke medicatie er in zit. De aan elkaar gesealde zakjes worden in de vorm van een medicatierol per cliënt, afgeleverd.
‘Medicijnen op de rol’ helpen in het medicatieproces, maar dit systeem kent wel een aantal problemen.
Bij medicatie in een GDS (bijvoorbeeld medicatierol, tray en weekdoos) hoeft er niet dubbel gecontroleerd te worden door de zorgmedewerker. De eerste controle is dan al gedaan door de apotheek. De zorgmedewerker hoeft dan alleen nog zelf (één keer dus) te controleren. Juist omdat door een GDS geen dubbele controle nodig is in de zorgorganisatie, heeft deze vorm de voorkeur. Als er veel wijzigingen plaatsvinden in de medicatie (bijvoorbeeld bij kortdurend verblijf), kan een andere medicatiewijze de voorkeur hebben.
Let op: niet alle medicatie kan in een in distributiesysteem worden geleverd (bijvoorbeeld oogdruppels). Je moet dus altijd alert zijn of de cliënt naast de medicatie in GDS nog andere, losse medicatie gebruikt. Het risico is dat die wordt vergeten. Voor ‘losse’ medicatie geldt dat er dubbel gecontroleerd moet worden als het gaat om risicovolle medicatie. Zie: dubbele controle
Tussentijdse wijziging in GDS is risicovol. Het is daarom belangrijk zoveel mogelijk te voorkomen dat dat nodig is. Als zorgmedewerker kun je daar ook op letten en het bespreken met de arts. Tussentijdse wijzigingen in GDS blijken voor een groot deel te voorkomen te zijn. Denk daarbij aan: • Bewustwording dat tussentijdse wijziging kunnen worden voorkomen. Het betekent dat de arts moet weten dat de cliënt medicatie in GDS krijgt. En dat de arts zich bij een medicatiewijziging afvraagt: is het noodzakelijk om dit medicijn per direct te stoppen of te wijzigen, of kan de wijziging ingaan bij de nieuwe GDS-rol? De zorgmedewerker kan bespreken met de arts wat de ingangsdatum moet zijn en wijzen op de startdatum van de nieuwe GDS-rol. In het werkproces of -procedure over het wijzigen van medicatie kan dit punt expliciet worden opgenomen. • Intramuraal: afstemmen van de dag van de artsenvisite (en/of MDO) en de draaidag van de GDS-rol, zodat wijzigingen die de arts aangeeft, direct kunnen worden verwerkt in de nieuwe GDS-rol. • Aanpassen van de afleverfrequentie. Bijvoorbeeld van een keer per week naar twee keer per week. Dit geeft wel extra kosten.
Toets periodiek of het zo veel mogelijk voorkomen van tussentijdse wijzigingen nog steeds zo werkt zoals het is bedoeld. Het 'Model tussentijdse wijziging' kan hierbij behulpzaam zijn. Zie de Veilige Principes - tussentijdse wijziging in GDS (pdf, p.224)
Wijziging van medicatie in een GDS is de verantwoordelijkheid van de apotheker. Het hoort niet tot de verantwoordelijkheid en bevoegdheid van de zorgmedewerker. De apotheker wijzigt medicatie in het systeem alleen als er een voorschrift is van de voorschrijver. Wijziging brengt altijd een bepaald risico met zich mee; daarom is het belangrijk dat apotheker en arts afstemmen of de wijziging kan wachten tot de volgende uitgifte van geneesmiddelen in het GDS. En dus alleen tussentijds te wijzigen als deze wijziging niet kan wachten tot de volgende uitgifte. Als zorgmedewerker kun je daar ook op letten en het bespreken met de arts. Als wijziging toch direct nodig is, is de vraag hoe die wijziging plaatsvindt: • Als de cliënt met de medicatie naar de apotheek kan gaan, wordt de medicatie in de apotheek gewijzigd conform de KNMP-richtlijn m.b.t. geneesmiddelen in een geïndividualiseerd geneesmiddel distributiesysteem. • Als de cliënt niet met de medicatie naar de apotheek kan komen of de cliënt verblijft in een zorginstelling, is de vraag op welke manier de wijziging - die nog steeds de verantwoordelijkheid is van de apotheker - kan plaatsvinden. De apotheker kan de wijziging op locatie bij de cliënt uitvoeren. In de praktijk kan dat echter niet altijd. Er blijven situaties waarin wijziging direct nodig is en de wijziging niet door een apotheker kan worden gedaan. In deze uitzonderingssituaties zal wijziging toch kunnen worden gedaan door zorgmedewerkers; het gaat om uitzonderingssituaties omdat tussentijdse wijziging een farmaceutische handeling is waarvoor zorgmedewerkers formeel niet bevoegd zijn. Het risico bij stoppen en verminderen bij multi-dose (meerdere tabletten per toedienmoment in een zakje) is het herkennen van de juiste tablet die moet worden verwijderd of verminderd. Dat lijkt simpel maar een fout kan grote gevolgen hebben. • Een optie voor een zo veilig mogelijke werkwijze voor de medewerker en veilige zorg voor de cliënt is: Apotheek en zorgorganisatie beschrijven samen de werkwijze voor de uitzonderingssituatie dat de zorgmedewerker de medicatie in GDS wijzigt. Let op: de uitzondering moet niet de regel worden. Denk in de werkwijze aan een extra check, en het bepalen welke groep medewerkers deze handeling bij uitzondering kan doen, en regelmatige training hierin. Deze werkwijze kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld de mogelijkheid om medicatie te kunnen checken op de website van de apotheek of het inzetten van een digitaal hulpmiddel om medicatie te verifiëren.
Zie de Veilige Principes - tussentijdse wijziging in GDS (pdf, p.224)
Tussentijdse wijziging kan vereenvoudigd worden door de aflevervorm te wijzigen, door van multi-dose (meerdere soorten geneesmiddelen per toedienmoment in een zakje) naar unit-dose (één geneesmiddel per zakje) of combi-dose (een of meer geneesmiddelen van het hetzelfde medicijn in een zakje) over te gaan.
Zie de Veilige Principes - tussentijdse wijziging in GDS (pdf, p.224)
Om voor hulp bij medicatie in aanmerking te komen, heeft de cliënt een indicatie nodig. Uitgangspunt in de Veilige principes is dat voor een cliënt die hulp nodig heeft bij medicatie, zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van medicatie in een geïndividualiseerd geneesmiddel distributiesysteem. Als er veel wijzigingen plaatsvinden in de medicatie, bijvoorbeeld bij kortdurend verblijf en geriatrische revalidatie, kan een andere medicatiewijze de voorkeur hebben. De cliënt of de zorgorganisatie geeft door aan de apotheek dat de cliënt hulp bij de medicatie krijgt van de zorgorganisatie, en verzoekt om medicatieverstrekking in een geïndividualiseerd geneesmiddel distributiesysteem.
Nee, dit mag niet. De informatie op de etiketten van de medicatiezakjes bevat namelijk privacygevoelige informatie van een cliënt die beschermd moet worden. Deze informatie mag niet zomaar in de afvalbak waar iedereen het uit kan halen en kan lezen. Het gaat hierbij om de privacywetgeving. Dat geldt zowel in de intramurale zorg als in de thuiszorg als de zorgmedewerker het beheer van de medicatie heeft overgenomen. Lees hier hoe je omgaat met privacygevoelige informatie.
Veilige principes in de medicatieketen 2012/2016
Dag Paula, Ik heb voor jouw vraag informatie opgevraagd bij de KNMP, de landelijke vereniging van apothekers. Er is geen wettelijke bepaling voor het aantal medicijnen in baxterzakjes. En ook geen landelijke bepaling, richtlijn of protocol van de beroepsgroepen zelf over het aantal per zakje. Lokaal kunnen er wel afspraken zijn gemaakt over het maximale aantal (of aantal soorten) medicijnen per zakje, dit kan ook afhankelijk zijn van de Baxterleverancier. Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid Zorgvoorbeter / ActiZ
Bij ons staat in het protocol dat er in 1 baxterzakje maximaal 4 verschillende soorten tabletten mogen zitten en maximaal 8 als totale hoeveelheid. Nu trof ik bij 2 baxter van verschillende apothekers aan dat er 5 of 6 verschillende soorten in 1 zakje zitten. Volgens de apotheek zit er geen ristrictie op de hoeveelheid per baxterzakje. Nu vraag ik mij af of dit kloopt, is hier landelijk/wettelijk een afspraak over en waar zou ik deze info kunnen vinden om het zelf te toetsen?
Beste Gerben, De toedientijden worden (op basis van voorschrift door de voorschrijver) door de apotheker vermeld op de toedienlijst en de medicatiezakjes. Ik adviseer je dan ook om met de apotheek contact op te nemen, en te overleggen over de toedientijden. Er zijn medicijnen waarbij de toedientijd heel strikt geldt, en er zijn medicijnen waarbij meer speling is. Hartelijke groeten, Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ
Kunnen de juiste specifieke tijden op de zakjes gezet worden? Sommige medicijnen moeten goed over de dag verdeeld worden en de eerste moet dan om 10.00 in de ochtend. Nu staat er telkens op de zakjes 8.00 uur omdat dit blijkbaar bij 'ochtend' hoort, dit is erg verwarrend. Hoe kunnen de juiste tijden op de zakjes gezet worden ?
Beste A. Blom, Nee, daar zijn geen regels voor. Het belang / voordeel van medicatie in Baxterrol is dat de medicatie per moment is verpakt en vooraf gecontroleerd. Door de medicatie in Baxterrol kan een cliënt langer eigen regie houden over het medicatiebeheer. Het voordeel voor de zorgmedewerker bij medicatie in Baxterrol is dat er geen dubbele controle nodig is, die bij losse risicovolle medicatie wel nodig is. Dat is dus in het algemeen de meerwaarde. Om voor medicatie in Baxterrol (GDS-rol) in aanmerking te komen heeft een cliënt een indicatie nodig. Op dat moment wordt dus bepaald of een baxterrol meerwaarde heeft voor de cliënt. Dat wordt dus per cliënt op maat bepaald. Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid Zorgvoorbeter / ActiZ
Beste , Is er een minimale hoeveelheid aan medicatie waarbij een baxterrol in gebruik genomen wordt ? Bijvoorbeeld de hoeveelheid tabletten, of hoeveelheid toedien momenten. Ik krijg nu af en toe terug van de apotheek dat het geen meerwaarde zou hebben om aan de baxterrol te beginnen. Met vriendelijke Groeten, A Blom Verzorgende C, thuiszorg
Beste M. Boot, dit is een vraag om te bespreken met - de apotheker: die kan nagaan of deze medicatie apart in een zakje kan - de apotheker en/of de arts: kan deze medicatie mogelijk worden vervangen door andere medicatie waarbij malen niet nodig is? Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid Zorgvoorbeter / ActiZ
Beste, Wij hebben een cliënt met slikproblemen/hamsteren van pillen (alleen grotere tabletten) waarvoor wij de medicatie malen. Er zijn echter 3 medicijnen die niet gemalen mogen worden (MSR). Zou het mogelijk zijn dat deze medicijnen in een apart zakje op de rol komen zodat het makkelijker is om te zien wat wel en niet gemalen mag worden? En met wie moet er dan contact opgenomen worden, via de arts of apotheek? M. Boot Cliëntbegeleider GHZ
Dag Maya, Alleen medicatie die is voorgeschreven door een arts, kan worden opgenomen in de baxterrol. De cliënt of zijn vertegenwoordiger zal dit dus moeten bespreken met de arts. Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid Zorgvoorbeter
als familie ook andere (homeopatische) middelen of voedingssupplementen erbij wil, kan dit dan ook in de Baxterrol worden opgenomen?
Dag Kevin, Welke medicatie (en evt. in welke combinatie) in een Baxterrol kan, is de verantwoordelijkheid van de apotheker. Zij zullen daar vast wel lijsten voor hebben, maar die zijn mij niet bekend. Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ
Beste, Weet u of er ergens een lijst beschikbaar is met alle medicatie die in de baxterrol kan? Hoor graag van u. Groeten Kevin Verpleegkundig begeleider
Beste Rene, De vraag over de verpakking van medicatie is een deskundigheid van de apotheker, als je twijfelt zou ik het daar vragen. Bij losse medicatie is een blister nodig om medicatie te kunnen identificeren. Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ
Heb een vraagje, mag het medicijn Çolchicine'ook gewoon zonder blister in de baxterrol ?? Mvg René
Beste Gerda, De vraag over de inhoud van de baxterrol en mogelijke wijzigingen daarin, is iets om met de apotheker te bespreken. Dat is niet in het algemeen te zeggen. Ik adviseer je dus om met de apotheek contact hierover op te nemen. Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid Zorgvoorbeter/ ActiZ
Hoe wordt er bij de baxterrol omgegaan met de verschillende merken medicijnen. Als de verzekering alleen een bepaald merk vergoedt en later weer een ander merk wordt dit dan in de baxterrol veranderd en krijgt de client zonder dat hij het weet een ander merk? Met als gevolg allerlei bijwerkingen? Of wordt altijd hetzelfde merk in de baxterrol gebruikt? Mijn functie is helpende plus in wijkzorg.
Beste Laura, Je vraag is niet helemaal duidelijk en over welke situatie je het hebt. Wil je svp mij rechtstreeks mailen? Antoinette Bolscher a.bolscher@actiz.nl Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ
Mag een Apotheek geld vragen voor aftekenlijsten en voor baxterzakjes? Mvg, Laura
Beste Thoma, De apotheker is verantwoordelijk voor het tussentijds aanpassen van medicatie in medicatiezakjes; alleen in uitzonderlijke situaties kan dit worden gedaan door zorgmedewerkers. Dat zijn dan zorgmedewerkers die al zijn betrokken bij de medicatietoediening aan de cliënt. Als zorgmedewerkers (in uitzonderingssituaties) de medicatie in het zakje wijzigen, doen zij dat met gegevens die zij al hebben of krijgen ten behoeve van hun taak om medicatie toe te dienen. Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ
Hallo Is het noodzakelijk om met de leveranciers van een geneesmiddel distributiesysteem een verwerkersovereenkomst af te sluiten. Als ik het goed lees, kan de apotheker het daadwerkelijk tussentijds aanpassen van de medicatie in de rollen/systemen delegeren.
Er zijn veel reacties geweest op het nieuwsbericht over het weggooien van de privacygevoelige informatie op medicatie/baxterzakjes. Enerzijds onbegrip en weerstand dat het hierbij gaat om privacygevoelige informatie die niet zomaar weggegooid mag worden. Anderzijds juist begrip, mensen die zeggen dat het natuurlijk gaat om privacygevoelige informatie die niet zomaar mag worden weggegooid en dat men ook al langer zo werkt. In het nieuwsbericht (zie link hieronder) staat de informatie beschreven vanuit de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG). Als een professional de cliënt helpt bij de medicatie, is het ook de verantwoordelijkheid van de professional om veilig en verantwoord om te gaan met het afval. In de organisatie moet je met elkaar afspreken hoe je dat doet. Wetgeving en beroepsnormen geven daarvoor de kaders, vervolgens vertaal je die naar de toepassing in de eigen praktijk. Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de organisatie (bestuur, management, professional) hoe er veilig en verantwoord wordt gewerkt. In de thuiszorg kun je bijvoorbeeld de gegevens op het zakje doorknippen, zwart maken met een stift, en soms kun je het met water afwassen. Je kunt ook met de cliënt bespreken dat het gaat om privacygevoelige informatie, en hoe hij dat weggegooid wil hebben. Leg de afspraak die je hierover maakt, vast in het zorgplan. Uiteindelijk is thuis de cliënt verantwoordelijk voor het afvoeren van het afval. Het is belangrijk dat de cliënt begrijpt dat het gaat om privacygevoelige informatie. In de intramurale setting kan de organisatie bijv. afspraken maken met een bedrijf voor het afvoeren van privacygevoelige informatie, zoals ook vaak al wordt gedaan voor privacygevoelige documenten. Link naar het nieuwsbericht: https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/medicatiezakjes-baxterrol-afvalbak Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ
wie vind een kunststof shredder/vernietiger uit?
Beste Marian, Zoals je zegt: de cliënten zijn zich misschien niet bewust van de persoonsgegevens die ze zomaar in de prullenbak gooien. Je kunt ze daar dus op wijzen. En als organisatie hen helpen om die gegevens op een veiligere manier af te voeren, bijv. door de zakjes voor hen in te nemen / ze te vertellen waar ze die veilig kwijt kunnen en te (laten) vernietigen. Bespreek met elkaar hoe je hier op een veilige en praktische wijze mee om wil gaan. Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter /ActiZ
Hoi, ik werk in een revalidatiecentrum en ook met Baxter. Er zijn bij ons cliënten die de baxter in eigen beheer hebben en dus ook zelf de zakjes weggooien in de afvalbak. Vraag me af als ze zelf bewust zijn dat er persoonsgegevens op staan maar er geen moeite mee hebben dat ze het zo weg gooien is het dan ook een probleem of moeten zij ook alle zakjes bewaren en inleveren?
Hoi Debby. Bij onze zorggroep word het opgehaald door vangerrevink.nl Die levert een container en ik heb nu de afspraak gemaakt dat ze 1x per maand komen legen. Gr. Gea
Graag zou ik weten waar meer informatie te krijgen is over bedrijven die deze zakjes kunnen vernietigen. Bij ons binnen de organisatie is het op het moment een hot item. Welke bedrijven kunnen hiervoor benaderd worden?
Hallo, helaas zijn de baxterzakjes bij ons niet afwasbaar. Ook als ik er per ongeluk 1 heb meegewassen is het nog leesbaar. Bij onze organisatie worden alle zakjes apart ingezameld en door een speciale afval verwerker opgehaald. Gr. Gea
Beste Karolina, de gegevens op het etiket van baxterzakjes is privacygevoelige informatie (Algemene verordening Gegevensbescherming). De zorgaanbieder moet zorgvuldig omgaan met die gegevens. Daarom mag die informatie niet zomaar in de afvalbak. Een tip die ik hoorde is dat de tekst op de etiketten wateroplosbaar is, dus met natte vinger er over heen of onder de kraan houden, en de informatie is weg. Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ
Goede dag, ik doe onderzoek naar de beveiliging van de privacywet bij het weg gooien van zakjes van baxter. Dat wordt mij eind werkstuk voor mijn opleiding VIG. Heeft u misschien relatieve informatie, met vriendelijke groeten,karolina
Beste Gea, Ik heb jouw vraag voorgelegd aan de KNMP (apothekersvereniging). Het antwoord: Halve tabletten (dus een hele tablet gesplitst) kan niet in een medicijnzakje omdat aan een kant (snijkant) de beschermlaag ontbreekt, dat gaat afschuren. Maar wellicht wordt in jullie situatie de halve tablet apart geseald/verpakt en in een medicijnzakje gedaan? Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ
Beste Jan, In beginsel moet de rol en de toedienlijst overeenkomen, en werk je met de actuele Baxterrol die geleverd is bij de actuele toedienlijst. Rol en toedienlijst horen bij elkaar - je dient toe aan de hand van de actuele toedienlijst. Anders weet je immers niet wat je moet toedienen. En je controleert de actuele rol aan de hand van de actuele toedienlijst. Ik zou in voorkomende situaties overleggen met de apotheker. Antoinette Bolscher
kan medicatie gegeven worden uit een oude baxterrol als er geen recente baxterrol is. In dit geval lag de oude er nog omdat cliënt tijdelijk uit huis was. Bij terugkeer kwam ze zonder medicatie. Jan(Verzorgende IG)
Hallo Antoinette, in de tekst staat vermeld dat er geen halve tabletten in de baxter kunnen, maar dit kan wel. Bij zorggroep Charim maken we gebruik van de baxterzakjes van u-plus uit oosterwolde deze verpakken de tabletten per stuk of per halve voor ons per deeltijd. Groetjes van Gea medicatie aandachtvelder
Beste Hennie, Het oplossen van het plastic vraagstuk en hoe het zou moeten als de plastic Baxter-verpakkingen zouden verdwijnen, gaat Zorg voor Beter te buiten; wij richten ons op de inhoudelijke aspecten van veilige zorg, niet op de verpakkingen. Belangrijk is dat individueel voorverpakte medicatie beschikbaar blijft. Antoinette Bolscher Expert medicatieveiligheid ZvB/ActiZ
Hoe denkt Zorg voor Beter het plastic probleem op te lossen nu er een verbod komt op wegwerp plastic (Baxter)
Waar kan die vertrouwelijke container verkregen worden?
Een tip van een organisatie: "Wij maken gebruik van een vertrouwelijke container die door het afvalbedrijf regelmatig wordt geleegd."
Beste Angelique, Ik heb (nog) geen goede voorbeelden voor het omgaan met lege medicatiezakjes. Ik ga na of we een oproep kunnen plaatsen op ZvB voor goede ideeën. Als jullie een goed idee krijgen, hoor ik het ook graag! Antoinette Bolscher
Hallo, ik ben als coach Waardigheid en Trots op meerdere plaatsen werkzaam. Binnen 1 van de zorgorganisaties waar ik werkzaam ben zijn we op zoek naar een goede, werkbare oplossing voor lege baxterzakjes. Heb je mogelijk goede voorbeelden die ik zou kunnen bevragen? Groet Angelique
Beste Anne, Lege baxterzakjes zijn ook onder de oude privacywetgeving al privacygevoelige informatie, dus die kunnen niet zomaar bij het restafval. Als de zorgorganisatie verantwoordelijk is voor het medicatiebeheer, hoort daar ook bij het zorgvuldig omgaan met het afval / lege baxterzakjes met gevoelige informatie. Een oplossing die ik heb gehoord is dat de zakjes worden verzameld in een aparte container, bijvoorbeeld de container van de apotheek. Over de wijze van afvoer moet je met elkaar / apotheker afspraken maken. Antoinette Bolscher expert ZvB / voorzitter Platform medicatieveiligheid
Mijn vraag is: waar moeten de baxterzakjes in weggegooid worden? Is daar ook een protocol voor? Ik vraag mij dit af omdat er wel allemaal gegevens op de baxter staat.
a.bolscher@actiz.nl; infozorgvoorbeter@vilans.nl
Meld je aan voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.
Meld je aan voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.
Deel de kennis en materialen van jouw organisatie met je collega’s in het land.